Dojenje i emocije nakon poroda

1
Dojenje-i-emocije-nakon-poroda-01

Dva su najčešća pitanja koja dobivam od mama. Pitanja o dojenju i pitanja o emocijama.

Prvo bi rekla nešto o dojenju.

Laru sam dojila nekih 6 mjeseci, vrlo uspješno, bilo je malo bolno prvih par dana, ali to je normalno. Zbog posla i jednog putovanja sam prestala s dojenjem nakon 6 mjeseci. I nisam uspjela nigdje pronaći nijedan tekst o tome kako prestati dojiti hehehe… Pa sam sama pronašla svoju taktiku i pitala par prijateljica za pomoć. Ja sam postepeno smanjila dojenje. Nisam htjela napraviti rez jer mislim da bi to bio šok i za mene i za nju. Polako smo izbacivali jedno po jedno dojenje koje bi mijenjali dohranom ili bočicom. Zadnja dojenja su bila naravno ona noćna. Kako sam smanjivala dojenja, tako se i mlijeko smanjivalo. Ne znam koji dan je bio zadnji dan dojenja, ali znam da mi nije bilo lako kao što sam mislila. Koliko god te dojenje sputavalo u nekim obvezama toliko je predivno i stvarno volim kad mame mogu dojiti svoje bebe, barem godinu dana. Uglavnom nikad nisam imala mastitis i nisam morala stavljati nikakve obloge. Dojila sam jednom dnevno, pa sam to malo produžila i jednostavno mlijeko je prestalo dolaziti.

Dojenje broj dva mi je puno jednostavnije i puno lakše nego prvo. Sad sam opuštenija, znam kako to sve funkcionira, ne kompliciram oko ničeg, nije mi problem dojiti bilo gdje. Prvi put sam dojila isključivo ležeći, nisam znala drukčije i to me baš ograničavalo.

Za one koji ne znaju ja sam fotografkinja vjenčanja i uskoro počinje sezona. Polako sam počela izdajati mlijeko i zamrzavati kako bi Oliver mogao ostati na čuvanju po jedan dan. On super jede kašice, jede sve što mu ponudim tako da neće biti problema, a voli piti i iz bočice moje izdojeno mlijeko.

Naručila sam jednu električnu izdajalicu preko AliExpressa ali nisam bila zadovoljna njom. Jako mi je bolna kao da me netko pika iglicama. A i shvatila sam da se na vjenčanjima neću imati komociju izdajanja. Odlučila sam probati ručnu izdajalicu. Išla sam na klasiku Avent ručna izdajalica, pronašla sam ju u Magic Baby trgovini. S njom si sama odredim tempo izdajanja i baš sam zadovoljna.

Mišljenja oko dojenja i izdajanja su podijeljena, sve ima svoje pozitivne i negativne strane, ali svi vi najbolje znate ritam svog života. Zato s vama dijelim samo svoje iskustvo. Nekoliko mama me pitalo što u slučaju mastitisa, no s njim se na sreću nisam susrela tako da ne znam što bi rekla i u tom slučaju bi bilo najbolje pitati stručnjake ili savjetnice o dojenju.

Dojenje-i-emocije-nakon-poroda-02

P.S. Eterično ulje komorača mi je super podrška za laktaciju. Imam roller od 5ml u koji sam stavila 5 kapi eteričnog ulja i ostatak napunila baznim uljem. To si namažem na dojke (izbjegavam područje bradavica) jednom-dvaput dnevno.
https://www.instagram.com/p/BxAVqcHHxHL/

 

Druga stvar emocije.

Općenito mislim da se najmanje piše o mamama, o njihovim osjećajima nakon poroda i suočavanju sa svime što mame čeka i što se od njih očekuje. Bespomoćnost, depresivnost, kaos, strah, krivnja, sumnja… cijela lepeza emocija na kojima treba poraditi i koje treba prihvatiti.

Nije svaki porod, porod iz snova, neki su dugi, neki teški, komplicirani, neke bebe moraju odmah na intenzivnu njege dok bi neke odmah mogle doma. Ima stvarno raznih situacija, ali rijetko tko se bavi mamama, maminim željama i očekivanjima, strahovima… često smo prepuštene same sebi.

Mamama često nedostaje pažnje u prvim danima, ali mi je drago da se sve više podiže svijest o važnosti majki u prvim danima, tjednima babinja. I kakvo god iskustvo imale ne trebate ga potisnuti, već poraditi na njemu kako bi zaliječile emocionalne rane, poradile na svojim strahovima i prihvatile novonastalu situaciju.

Uzmite si vremena, prihvatite novu ulogu u svom životu, promijenite način razmišljanja. Kad vašem djetetu nije dobro tražite stručnu pomoć, nemojte se bojati potražiti i za sebe. Nemojte imati prevelika očekivanja, pomirite se s činjenicom da je svako dijete drugačije i nemojte se uspoređivati. Vjerovali ili ne to su sve sitnice koje vas dodatno terete, pogotovo u današnje vrijeme, kad se djecu puno uspoređuje. Priuštite si pomoć u kući i oko djeteta, odite na individualnu ili grupnu podršku kod stručnjaka. Ne trošite energiju na druge stvari i poredajte si prioritete u životu.

Moje osobno iskustvo sa svim je pozitivno. Moj porod je bio brz, moje bebe su hvala Bogu zdrave. I to mi je već bilo veliko olakšanje. Poprilično sam svjesna sebe i svojih mogućnosti. Realna sam i pozitivna. Ono što meni pomaže kao podrška emocijama su eterična ulja, koja koristim  redovito od kraja 2017. godine. Vjerujem u moć biljaka i već sam se nebrojeno puta uvjerila koliko mi pomažu. Kad bih morala izdvojiti dva ulja za svoje emocije to bi bila Tamjan i Valor. Oba ulja na mene djeluju skroz umirujuće ali istodobno ohrabrujuće, pogotovo Valor koji je baš kreiran za to. Nanosim ih na kožu, na područje oko srca ili u difuzoru. Tamjan dobijete u Premium Starter Kit paketu, nježan je i siguran za bebe. Pa ga iz tog razloga volim još više i često posežem za njim. Volim ga u popodnevnim satima i u vrijeme prije spavanja. Sve nas opušta i umiruje. A Valor najčešće koristim u rolleru i s njim započinje svaki moj dan.

Ako vaš zanima više o uljima i emocijama slobodno mi se javite.

Dojenje-i-emocije-nakon-poroda-03

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.