Drugi put mama

0
drugi-put-mama-2

Kad sam prvi put ostala trudna, pomisao na porod mi nije bila toliko strašna koliko mi je bila kad sam ostala drugi put. Nekoliko prijateljica koje su po prvi put trudne bi mi govorile „blago tebi, ti znaš što te čeka“, na što bi ja rekla „blago vama vi ne znate“.

O svom prvom iskustvu na porodu sam već pisala i tu priču možete pročitati OVDJE.

Moj prvi i drugi porod je bio bolan ali jednostavan, bez komplikacija i dosta brz, hvala Bogu. I jedino što vam mogu poželjeti je svaka da od vas prođe kroz isto iskustvo kao i ja ili još bolje.

Uglavnom, zadnjih par tjedana trudnoće sam baš često razmišljala o tome kad će me uloviti trudovi. Moja želja je bila da trudove dobijem u jutarnjim satima recimo oko 8 u jutro, nikako ne na večer. A od 39. tjedna sam počela na stopala mazati eterično ulje muškatne kadulje, ono na prirodan način potiče trudove i ne preporučuje se uzimati ga prije 37.tjedna. Meni je pomagalo oko natečenih stopala! I tako 29.9.2018. negdje oko 22h taman razmišljam o odlasku u krevet, kad sam osjetila poznato probadanje. Oblio me znoj i u sebi sam ponavljala „molim te Bože da je to lažni trud, molim te…“. Odjurila sam u krevet da zaspim kao da se ništa ne događa. Čim mi je glava dotaknula jastuk evo ga opet. A ja se pravim mrtva hehehe… Negdje oko 1 u jutro sam se prebacila na kauč jer nisam uspjela zaspati, trudovi su se ponavljali svakih 15min. Nisu bili jaki ali su bili dovoljno jaki da mi ne daju spavati i da znam da je to to.

Negdje oko 5 u jutro sam nazvala svoju sestru Anu da dođe spavati s Larom. Pokupila sam svoje stvari, a kad je Ana došla probudila sam Zvonimira.

U 6 sati sam primljena  u rodilište Merkur, u autu su se trudovi pojačali i ponavljali se svakih 4-5 min. Čim sam kročila u rodilište trudovi su prestali (isto se dogodilo i s Larom). Ležala sam nekih pola sata na CTG-u i ništa, nijedan jedini trud, ali sam bila 7 cm otvorena.

Zatim je slijedila poznata procedura, klistir, ulazak u box, bušenje vodenjaka i čekanje. Ne znam zašto sam bila toliko prestravljena i od tog straha moji trudovi su se skroz prorijedili i bili su poprilično blagi, mogla bi ih trpjeti cijeli dan.

Čim mi je doktorica rekla da sam otvorena 7 cm znala sam da mi ovaj put neće dati epiduralnu, ali ja sam ju stalno žicala. Pogotovo kad su mi dali drip jer moji trudovi naprosto nisu bili dovoljni. Tu sam molila za bilo što protiv bolova, ali svi su me uvjeravali da će to ionako sad sve biti gotovo, da nema smisla.

Muž je stalno bio uz mene, on se odmah sprijateljio s cijelim osobljem i šalio se dok ja tamo umirem od bolova i hopsam po pilates lopti. Ali ne znam što bi bez tog njegovog humora, jer  mi je tako vrijeme u bolovima prolazilo brže i nekako je bilo lakše. Šala po šala i stigli smo do vrhunca cijele priče. Evo, ne znam što da vam kažem. Meni je tih 10 min ili koliko je to sve trajalo k’o neka druga dimenzija. Trudovi me grče, ja se želim sklupčati i plakat, a svi mi govore da raširim i opustim noge. PA KAKOOO hahaha… sad mi je smiješno naravno.

Kad već nisam dobila ništa protiv bolova, žicala sam doktora da mi barem malo stisne trbuh i pogura bebu, ali i tu me je ignorirao i rekao da ja to mogu. I mogu uspjela sam, ne znam iz kojeg pokušaja, mislim da iz četvrtog. Za razliku od prvog puta kad sam rađala pod utjecajem epiduralne ovaj put sam osjetila cijeli bebin prolazak i užasno me je peckalo i grebalo, ali kad je cijeli izašao sva bol je nestala. Kad bi izdvojila najdivniji trenutak u svom životu to je definitivno trenutak kad vidiš svoje dijete, kad ga prvi put čuješ i osjetiš na svojim grudima. Nema ništa ljepše od tog osjećaja. A ja sam to doživjela dva puta i srce mi je duplo veće.

Nakon što sam se uvjerila da je s mojom bebom sve kako treba, prvo pitanje koje sam postavila je jesam li popucala? Moj doktor koji mi nije htio dati ništa protiv bolova i koji mi nije htio stisnut trbuh je rekao da nisam i da mu zahvalim što mi nije pomogao, jer da mi je on stisnuo trbuh sigurno bi popucala zbog siline pritiska. Valjda je tako, više nije ni bitno.
A moj muž, on je prerezao pupkovinu i sve je snimao. A ja… a ja nisam pogledala taj video i ne znam kad ću biti spremna pogledati ga 🙂

P.S. Ne moram vam ni reći da sam se derala iz petnih žila hehehe…

Oliver 30.9.2018. u 10.47 h, 3320 g, 50 cm <3

drugi-put-mama-3drugi-put-mama-2 drugi-put-mama-1

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.