KAKO OTVORITI OBRT I USPJEŠNO POSLOVATI?

5

Piše: Ana Ivančić – Le Narukvice 

U tekstu Vam neću objašnjavati tehničke stvari oko otvaranja obrta (popunjavanje papirologije, cijena obrtnice, izrada žiga i sl.), jer se neke stvari često mijenjaju (npr 2017-te izdavanje obrtnice bilo je besplatno, inače je 200kn).
Sve tehničke stvari su jednostavne i detalje pogledajte na www.solo.com.hr

Posebno njihov članak: https://solo.com.hr/blog/kako-otvoriti-obrt-bez-puno-komplikacije/28

Idemo od početka.
Ispričat ću moje iskustvu i dati vam hrpu savjeta što i kako napraviti.

 1. ISTRAŽIVANJE TRŽIŠTA

  Prije cca 6 godina, s mužem sam bila na koncertu i neka cura u publici imala je predivan medaljon s nacrtanom curicom. Cijelu večer buljila sam u njenu ogrlicu i pamtila detalje.
  To je bilo to. Željela sam si napravit takvu ogrlicu. Malo sam razmislila i shvatila da je to nešto što bi se i drugima svidjelo. Sutradan sam otišla na ebay te naručila medaljone i sve dijelove potrebne za izradu ogrlice.  Ono što je zanimljivo je da nisam imala pojma crtati, niti izrađivati nakit. 😊
  Nakon mjesec dana sve naručeno je stiglo i počela sam. Negdje bi morala po sobi iskopati na što su sličili moji prvi crteži curica i anđelčića. Ali, svaka roba ima svog kupca. Ovim putem se ispričavam svima koji su to kupili. Ako netko od Vas ovo pročita, nacrtam Vam novi medaljon. 😊
  Moja najveća osobina je UPORNOST. Pa su tako crteži postajali sve bolji i bolji, u relativno kratkom vremenu.
  Za sve što radim volim imat i diplomu, pa sam se upisala na tečaj crtanja na POU Zagreb.
  Vidjela sam da moji artikli imaju potencijala i krenula u istraživanje tržišta, da vidim li će se prodavati.
  Nemojte gubit vrijeme poklanjajući prijateljima i poznatima, nego idite dalje. Upisala sam se u kreativnu udrugu (godišnja članarina oko 200kn) i krenula na sajmove (svaki sajam se plaća, ovisi na koji idete, od 200 do 2000kn). Ja sam išla na sve, jer ne znaš koji je dobar dok ne probaš.
  Prodaja je išla odlično, pa sam otvorila Facebook stranicu. Pošto se preko udruge ne smije prodavati putem Interneta, a proizvod je bio tražen, morala sam ići dalje.  Izračunala sam koliko će biti troškovi obrta, repromaterijala, sajmovi i sl. Kalkulacija ispala ok za početak, krenula sam u postupak otvaranja obrta. I to godine koja je bila vrhunac financijske krize u Hrvatskoj.
  Trenutak kad je prodaja mog nakita drastično porasla je trenutak kad sam ga učinila personaliziranim.
  Počela sam oslikavati prema slikama kupaca, najčešće djecu i kućne ljubimce. Sve je krenulo slučajno kad me prijateljica zamolila da joj nacrtam sinčića i napišem pored ime 😊
  Nedugo nakon toga počela sam oslikavat i pseće ogrlice. Moje pseće ogrlice nosi i najpoznatiji pas u Hrvatskoj „Đurđa the dog“. 😊
  Sajmovi su mi donijeli odlične stvari. Između ostalog na sajmu me uočila cura koja radi najbolje rokovnike u Hrvatskoj „Ženski rokovnik“ i ponudile suradnju. Jedna od naslovnica iz 2014.te godine je moja.
  Na sajmovima i na Internetu primijetili su me razni mediji, pa je članak o meni izišao u par časopisa, a bila sam čak i u Dnevniku (Ne znam kako sam to preživjela, jer nisam ljubitelj kamere, ali jesam). 😊
  Prije dvije godine odlučila sam u ponudu dodati i nakit od inoxa. Prije te odluke završila sam program obrazovanja na POU Zagreb i stekla titulu „Oblikovateljice suvremenog nakita“.
  Obrazujte se, možete imati samo korist.Kako obitelj gleda na sve to?
  Imam obrt 4 godine. Mama me još uvijek pita kad ću naći posao. Jer ako ne radim uredski posao, nemam posao prema njenoj definiciji.
  Tata uvijek pita da li sve ide dobro. I to je to. Znam da se i on brine, ali ja im ne mogu pomoći. Moraju to riješit sami sa sobom.
  Ja im kažem da imam veću plaću nego prije (da ću im donijet na uvid poslovnu knjigu), da imam svoj mir, mogu putovat gdje želim, kad želim, imati radno vrijeme kakvo želim, ali to ne pomaže.
  Ali nemojte se s tim opterećivati, najbitnije je da vi radite ono što volite.

  Savjeti:

  1. Proizvod ili usluga koju nudite mora biti drugačija. Npr. Volite keramiku i vidite da se nečije šalice prodaju. I vi možete prodavati šalice, ali morate smislit nešto po čemu će Vaše biti drugačije i posebne. Šalica nikad dosta. Ja ću prva kupit.  Probajte dio ponude personalizirati, kupci to vole.

  2. Kvaliteta je na prvom mjestu. Morate imat kvalitetan proizvod da se kupac vrati. Jer prodaja je gotova kad se kupac vrati, a ne kad kupi i više nikad.

  3. Nemojte se bojati konkurencije. Oni Vas čine boljima. Tjerat će Vas da razvijate nove i bolje proizvode.

  4. Što se financijske isplativosti tiče, imam veću plaću nego na prijašnjim poslovima.

  5. Sama organiziram radno vrijeme, idem na godišnji kad i gdje želim bez da ikoga moram pitati godišnji. Tko to može platit?!

  6. Proizvod osim lijepog dizajna mora imat uporabnu svrhu (nakitom ćete se ukrasit, iz šalice ćete piti, iz zdjelice jesti…).

   1. Obrtnica i moj ručno oslikan nakit
 2. POTICAJI ZA SAMOZAPOŠLJAVANJE

   

  Pošto sam bila na burzi, a htjela sam otvoriti obrt, logičan slijed događaja bio je da iskoristim poticaje za samozapošljavanje koje država nudi (mislim da je uvjet da ste pola godine na burzi. To se mijenja, pa provjerite).
  Ja sam poticaje uzela 2014-te. Bili su 25.000,00kn. Sad su 45.000,00kn ili čak postoji opcija 55.000,00kn. To su tehnički detalji koje provjerite na stranici www.mjere.hr „ Od mjere do karijere“. Osim potpore za samozapošljavanje, navedeni su i drugi oblici potpora. Npr. Obrazovanje nezaposlenih, potpora za očuvanje radnih mjesta itd.
  Na navedenoj web stranici imate detaljno objašnjenje za što ćete moći upotrijebiti potporu. Sve rješavate preko burze.Savjeti:

  1. Morat ćete ispuniti obrazac koji se zove „Poslovni plan“ i „Troškovnik“ gdje ćete detaljno opisati svoju poslovnu ideju. Zašto mislite da ćete uspjeti i troškovnik koliko će Vas sve koštati i koliku plaću možete očekivat. Ono što je jako BITNO, u dijelu gdje pišete kolika primanja Vam imaju članovi napišite sve dobro, nemojte da prema troškovniku ispadnete da ste socijala. Jer će prije lovu dati onima koji imaju, nego onima koji nemaju. Možda zvuči čudno na prvu, ali tako je. Jer njima nije u cilju da Vi uzmete lovu, potrošite i nakon godinu dana kad istekne mjera zatvorite obrt.
  2. Dobro napisan poslovni plan jako je bitna stavka. Zato se oko njega jako potrudite.
  3. Nakon što dobijete sredstva, strogo se držite detalja ugovora. Sa sredstvima ne možete kupovati repromaterijal. Ali možete opremiti prostor, kupiti alate, mašine, dodatno se školovati, plaćati najam prostora, plaćati doprinose za prvu godinu. ZNAČI PRVA GODINA POSLOVANJA praktički Vam je besplatna. Vi morate nabaviti samo repromaterijal.
  4. Uzimajte R1 račune (kojima pravdate potporu za samozapošljavanje) za ono što trebate i ne trebate, jer se može dogodit da Vam neki račun ne priznaju, pa da imate zamjenski.
  5. Možda zvuči kao puno posla i stroga pravila za dobit poticaje, ali zbilja nije. Samo se čini na prvu. Prilično je jednostavno.

 3. OTVARANJE OBRTA

   

  Kao što sam rekla, sve tehničke detalje o papirologiji, cijenama otvaranja obrta, odabiru imena i sl. pročitajte na ovom odličnom članku:
  https://solo.com.hr/blog/kako-otvoriti-obrt-bez-puno-komplikacije/28
  Obrt otvorite u 2-3 dana. I trošak je manji od 100€.
  U obrtu nema isplate plaće. Obrt ste vi. Sve što sjedne na račun obrta, odete na bankomat i slobodno podignete. Ne morate se nikom za ništa pravdati (kao u slučaju doo, jdoo).Savjeti:

  1. NKD!
  Kod odabira NKD (nacionalna klasifikacija djelatnosti) morate odabrati primarnu djelatnost. Ja sam odabrala 32.99 Izrada suvenira.
  I onda sam dodala još 15ak sekundarnih NKD djelatnosti (na Internetu sam našla popis svih NKD koje se mogu raditi od doma i zaokružila da upišu sve). Teti na poreznoj to se nikako nije svidjelo, jer njoj upis NKD dugo traje. Pa me pitala „da li ste sigurni da ćete radit manikuru, jer sam naravno i to upisala 😊. Odgovorila sam „nisam sigurna što će mi se raditi za 3 godine. Možda hoću, možda neću. Ona će na to „ali uvijek si naknadno možete dodati NKD u obrtnicu“. Ja: „Znam, i to će me koštat oko 200-300kn, zato bi radije da Vi meni to sve upišete“.
  Sjela sam sa strane i strpljivo čekala 30ak min dok je gospođa utipkala sve tražene NKD.

  2. BANKA!
  Nikad, baš nikad nemojte otvorit poslovni račun u ZABI. Jer ćete njima mjesečno za vođenje računa, Internet i mobilno bankarstvo mjesečno plaćati oko 170kn. Oni su za firme, obrtnici nemaju što radit kod njih. Ja sam zbog žurbe pogriješila pa otvorila kod njih. I zbog potpisanog ugovora o samozapošljavanju, morala ostat godinu dana.

  3. Čim istekao ugovor našla sam novu banku. Prešla sam u PBZ i ovisno o prometu na računu, recimo da je mjesečno trošak banke oko 80kn.
  Ne treba Vam Internet bankarstvo. Dovoljno Vam je MOBILNO BANKARSTVO. Internet bankarstvo ćete platit dodatno, a sve možete obavit preko mobilnog.

  4. Kod izbora banke najbitnija stavka (ako prodajete manje artikle recimo nakit, pa imate mjesečno puno izdanih računa) je iznos koliko naplaćuju svaku pojedinačnu uplatu koja Vam dođe iz druge banke. U PBZ-u to je 60lipa. Održavanje računa 20kn. Naplate iz drugih banaka 0,60kn.

  5. Kad dižete novac na bankomatu (ovo vrijedi za PBZ, ne znam za ostale banke) NIKAD nemojte uzet potvrdu o stanju na računu, jer će Vam biti naplaćeno 15kn. Stanje računa u svakom trenutku možete provjeriti na mobitelu na mobilnom bankarstvu.

  6. Kad plaćate s karticom (ovo vrijedi za PBZ, ne znam za ostale banke) u nekom dućanu, ako nije PBZ pos uređaj, naplatit će Vam također 15ak kuna proviziju. Dignite novac na bankomatu i plaćajte gotovinom.

  7. Ako već negdje radite, također možete otvorit obrt. Plaćati ćete samo godišnje porez. Ne znam koliki iznos, provjerite u poreznoj (ili još bolje na Googlu. Google sve zna).

  Moj NKD popis iz obrtnice
  Moj NKD popis iz obrtnice
 4. VOĐENJE I TROŠKOVI OBRTA


  Za vođenje paušalnog obrta, ne trebate knjigovođu, jer se radi o jednostavnom knjigovodstvu.
  Ispišete fakturu, račun upišete u knjigu prometa i to je to. (Ja sve račune upišem i u excel tablicu i u knjigu računa).
  U 1mj (do 15.01.) predajete u poreznu upravu PO-SD obrazac u kojem ispunite koliko ste prošlu godinu imali promet. Na osnovi prijavljenog obrasca, dobit ćete rješenje koliko ćete plaćati porez državi za narednu godinu.

  Svi troškovi:

  DOPRINOSI
  Mirovinsko 477,00 kn/mj
  Zdravstveno 477,00 kn/mj
  Zaštita na radu 16,00 kn/mj
  Doprinos za zapošljavanje 54,00 kn/mj
  Regos 159,00 kn/mj
  —————————————————–
  Ukupno doprinosi 1.183,00 kn/mj

  BANKA
  Ovisi o prometu po računu, jer se svaka transakcija naplaćuje (svaka banka ima svoj cjenik)
  Banka je cca 80kn mjesečno

  KOMORSKI DOPRINOSI
  Ničemu ne služi, plaćate ju 228,00 kn / tromjesečno.
  Ali uvijek ih možete gnjavit da Vam preporuče neke besplatne sajmove, edukacije i sl.

  POREZ
  Porez se plaća tromjesečno. Iznos ovisi o prometu koji ste napravili.
  Porezni razredi:
  1. 0,00 kn – 85.000,00 kn Iznos poreza 1.530,00 kn + prirez grada u kojem živite
  2. 85.000,00 kn – 115.000,00 kn Iznos poreza 2.070,00 kn + prirez grada u kojem živite
  3. 115.000,00 kn – 149.500,00 kn Iznos poreza 2.691,00 kn + prirez grada u kojem živite
  4. 149.500,00 kn – 230.000,00 kn Iznos poreza 4.140,00 + prirez grada u kojem živite
  5. 230.000,00 kn – 300.000,00 kn – ne znam koliki je iznos poreza za ovaj razred, jer je dodan tek od ove godine. Na stranici porezne napišu takvu formulu za obračun, da ne znam izračunat. Vjerojatno je oko 6.000,00kn + prirez grada u kojem živite.
  Ako prijeđete iznos od 300.000,00kn, idete u sustav PDV-a.

  Recimo da ste u prvom poreznom razredu i živite u Zagrebu gdje je prirez 18%
  1.530,00 kn + 275,40 kn (18% prirez) = 1.805,40 kn
  Kad to podijelimo na 4 kvartala, jer se plaća tromjesečno, znači plaćate porez 451,35 kn / tromjesečno.

  Sad da sve zbrojimo na jednom mjestu:
  Doprinosi 1.183,00 kn/mj
  Banka 80,00 kn/mj
  Komorski doprinosi 76,00 kn /mj (plaća se tromjesečno 228,00 kn)
  Porez (prvi razred i ako ste iz Zagreba) 150,43 kn /mj (plaća se tromjesečno 451,35 kn)


  Mjesečni trošak vođenja obrta: 1.489,43 kn

  Godišnji trošak cca 18.000,00 kn

  Savjet:

  1. Plaćajte si treći stup mirovinskog ili neko životno osiguranje, jer kad mi obrtnici dođemo u mirovinu, imat ćemo neku crkavicu od mirovine 😊

  2. Kod doprinosa, ove manje iznose, kao što su zaštita na radu i doprinosi za samozapošljavanje, platiti po par mjeseci odjedanput. Platite za 6mj odjedanput, jer za svako plaćanje banka Vam uzme malu proviziju.

   

 5. KAKO USPJEŠNO POSLOVATI

  SAJMOVI
  Ići na sve sajmove, posebno ako ste uzeli potporu za samozapošljavanje pa vam je sve plaćeno.
  Kad ih prođete sve ili većinu, vidjet ćete koji su dobri za Vas i ubuduće ići samo na one koji su Vam dobri.
  Cijene sajmova se kreću od 200 do 2000kn.

  DRUŠTVENE MREŽE
  Instagram i Facebook su vjerovali ili ne najbitniji kanal prodaje. Sve se odvija preko njih.
  Da bi uspješno prodavali preko društvenih mreža, bitno je:
  1. Objavljivati dobre slike. Nemojte objavit bilo što, samo da bi objavili. Oko slike se treba potrudit. Meni duže traje slikanje slike, nego izrada narukvice.
  2. Objave radite svaki dan ili eventualno svako drugi.
  3. Brzo odgovarati na upite. Kupci cijene kad im brzo odgovorite. Nemojte da čekaju po pola dana, dan.
  4. Kupac nije uvijek u pravu, ali morate se pravit da je. Budite jako ljubazni, premda će Vam ponekad netko ići na živce.
  5. Uvažavajte reklamacije i ako se ista reklamacija ponovi 2-3 puta, onda poradite na proizvodu i ispravite problem.
  6. Preko Facebooka nove je pratitelje najbolje prikupljati plaćenom promocijom. Npr. Platite 10$ da Vam se promovira stranica na 3 dana.
  Također možete povremeno napraviti nagradnu igru (jednom u mjesec dana ili čak dva).
  7. Preko Instagrama skupljanje novih folowera bolje ide preko nagradnih igara nego plaćanja promocije stranice.
  8. Blogerice i Instagram. Kontaktirajte blogerice koje Vam se sviđaju i koje na dobar način prezentiraju proizvod. Ponudite im suradnju. Većina njih će pristat na objavu u zamjenu za proizvod ili uslugu koju nudite. Nekima ćete i platiti. S vremenom će se one same javljati Vama.
  9. Poradite na pakiranju proizvoda. Kupci to jako vole. Nije potrebno puno novca za lijepu ambalažu. Npr. Narukvice upakiram u organdi poklon vrećicu. Pridodam uputu o održavanju i to sve skupa ubacim u eko vrećicu na koju otisnem logo (izradila sam žig s logom, cijena žiga cca 200,00 kn). Eko vrećicu zalijepim naljepnicom u obliku srca, koje možete naručit preko interneta.WEB SHOP

  S izradom web shopa možete pričekati dok ne narastete dovoljno na Istagramu i Facebooku, jer će Vam olakšati prodaju.
  Treba biti jednostavan i pregledan za upotrebu.

 6. FISKALNA BLAGAJNA

  Fiskalna blagajna potrebna za naplate u gotovini (npr. Na sajmu).
  Ako ćete imati samo prodaju putem Facebooka i Instagrama, ne morate imati fiskalnu blagajnu jer možete izdavati račune putem kompjutora. Kupac Vam plaća na račun ili pouzećem (plaća poštaru na ruke, pa Vam pošta uplati na račun). To je novac koji primate putem transakcijskog poslovnog računa i nije potrebna fiskalna blagajna.Ako morate kupit blagajnu, svako preporučam Neosalon.

  NEOSALON

  – Od trenutka kontaktiranja da želite blagajnu, do trenutka kad Vam ju kurirska služba donese na kućna vrata, već spremu za upotrebu prođe max 48h. Ja sam ju dobila za 36h.
  – Podrška ekspresno odgovara na mejlove i telefonske upite.
  – Ako Vam se razbije, dobit ćete novu bez nadoplate.
  –  Neosalon je najjeftinija fiskalna blagajna. Plaćate ju odjedanput ili u par rata i cijena joj je oko 1.600,00 (ovisi o načinu plaćanja). Često dobijete popust na preporuku, pa možete reći da imate preporuku od Art Design obrta, vl. Ana Ivančić).
  – Ono što je najbitnije kod Neosalon blagajne je da ju poslije mjesečno plaćate oko 50,00 kn ali samo za one mjesece kad ju koristite. Npr. Ja sve radim preko weba i idem na dva sajma. Jedan u 5mj i jedan u 8mj. Znači fiskalnu blagajnu ću platiti ukupno 100,00 za ta dva mjeseca korištenja.
  VIP i T-COM
  – Blagajnu ćete dobiti u roku 10ak dana.
  – Podrška presporo odgovara. Čekate po dan dva.
  – Skuplji su od Neosalona. Ugovorna obveza je 2 god. Mjesečno je cca 150,00 kn. To je za dvije godine iznos od 3.600,00 kn.
  Za dobivanje Fiskalne blagajne, potrebno je najprije izvaditi FINA certifikat koji košta 300,00 kn i traje 5 god.

   

   

 7. SAVJET ZA OBRTNIKE IZ ZAGREBA

  Svake godine u 2 ili 3 mj grad Zagreb raspiše natječaj za dodjelu bespovratnih sredstava u iznosu od 10.000,00 do 30.000,00 kn.
  Velika preporuka da to iskoristite, jer svi dobiju. Iznos ovisi o tome koliko dobro ćete im objasniti za što ćete utrošiti sredstva.
  Natječaj bude raspisan na stranici grada Zagreba  http://www.zagreb.hr/
  Link bude podijeljen i na Obrtničkoj komori Zagreba http://www.okz.hr/
  Možda i drugi gradovi imaju slične potpore. Provjerite sa svojom komorom.

SRETNO U OBRTNIČKIM VODAMA,
Ana Ivančić

5 COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.