Prvi ginekološki pregled nakon poroda

0

Nakon mog prvog 4D pregleda u poliklinici Mazalin, odlučila sam i zadnji pregleda prije onih bolničkih obaviti tamo. (O našem 4D ultrazvuku možete pročitati OVDJE.) Nitko me od doktora nije osvojio na prvu kao doktorica Mazalin i s užitkom sam otišla još jednom vidjeti svoju bebicu kod nje. Na ovaj pregled smo poveli i Laru. Nismo ju imali kome ostaviti, malo sam se bojala jer je kod mog ginekologa na vratima natpis da se djeca ne dovode. Ali nije bilo nikakvih problema i Lara se vrlo brzo opustila u novom prostoru. Prvo je stalno bila uz mene i čak me držala za ruku. I mislim da mi je to bio jedan od najdražih ultrazvuka u životu. Moja prva beba i ja (i tata naravno hehe) gledamo zajedno našeg malog bracu 🙂

https://www.instagram.com/p/Bm5wfKBlEeF/

Bitno nam je bilo čuti da je s bebom sve u redu, da lijepo napreduje i da se polako sprema za dolazak na svijet. Braco je bio malo niže i mislila sam da će stići i ranije, ali na kraju nas je iznenadio samo dan prije termina. O porodu i svemu vam pišem uskoro. A sad ću prijeći na samu temu ove priče, a to je prvi ginekološki pregled nakon poroda.

Sjećam se kad sam prvi put čula za riječ babinje. Bila sam dijete i bila sam sa svojom mamom kod susjede koja je rodila. Dok sam ja bila fascinirana malom bebom, žene su pričale o babinju, a ja sam malo prisluškivala hehehe… U sjećanje mi se najviše urezala rečenica da žena ne smije prati 40 dana kosu. Na povratku doma sam malo ispitivala mamu ali nije mi puno rekla. Samo da žena kad rodi treba 40 dana paziti na sebe. Ta moja susjeda zbilja nije 40 dana oprala kosu, ja jesam. Što vi mislite o tome?

Sad kad sam ja jedna od tih odraslih žena i kad sam sama prošla dva puta kroz babinje, sad znam o čemu su pričale i zašto se žena mora paziti. Tijelo prolazi kroz intenzivno razdoblje promjena iz jednog burnog razdoblja hormonske aktivnosti do razdoblje hormonske tišine. Završetkom babinja, koje uobičajeno traje 6 do 8 tjedana po porodu, ginekološkim pregledom procjenjuju se promjene i involucija grlića maternice i maternice, ali i izgled mekih dijelova porođajnog kanala (međica, rodnica) s ciljem isključivanja upalnih promjena bilo mekih dijelova porođajnog kanala i/ili maternice, i/ili isključivanje zaostalih dijelova plodovih ovoja ili posteljičnog tkiva unutar tijela ili vrata maternice.

Budući da sam za vrijeme trudnoće imala dva vrlo ugodna pregleda u Poliklinici Mazalin, odlučila sam i ovaj pregled nakon poroda obaviti tamo.

Nakon razgovora o samom porodu, o dojenju, čak i o mojim osjećajima napravili smo pregled i uzeli papa test (rezultate sam čekala tjedan dana) . Doktorica me razveselila riječima „Vi kao da nikad niste rodili. Možete se lagano vratiti svim svojim aktivnostima.“ Melem za moje uši.

Voljela bi da svaka žena nakon ovog pregleda to može čuti, ali nažalost to nije baš tako. Zato drage moje žene mislite na sebe i svoje zdravlje. Znam da smo sve mi prvih tjedana zaokupljene svojim bebicama ali ovaj pregled nikako ne bi smjele preskočiti.

Instagram: https://www.instagram.com/poliklinika_mazalin/
Facebook: https://www.facebook.com/Poliklinika-Mazalin-176112842434347/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.