Zašto su mirisne svijeće štetne za zdravlje?

0

U zimskom periodu često puno više vremena provodimo u zatvorenom prostoru. Tada volimo svoj dom učiniti udobnim i toplim, a da bi dobili jednu takvu toplu i ugodnu atmosferu često nam uz tople dekice i topli čaj, prve na pamet padnu mirisne svijeće.
Ako je prostor u kojem palite mirisne svijeće mali i ne provjetravate ga, ako si često priuštite romantičnu večeri u kupaonici koja nema prozore i još zatvorite vrata… vrijeme je da promijenite svoje navike.

Provedena su brojna istraživanja koja dokazuju da mirisne svijeće i električni aparati koji ispuštaju miris sadrže kemikalije štetne za organizam. Kemikalije koje mogu izazvati razne bolesti, npr alergije i astmu.

Prvi neprijatelj u mirisnim svijećama je parafin.
Svijeće masovne proizvodnje najčešće su napravljene od parafinskog voska, dobivenog od sirove nafte. Svijeće masovne proizvodnje većinom sadrže toksične spojeve izrađene od parafina, materijala dobivenog iz nafte i ugljena. Posebnih postupkom dobiva se parafinski vosak.  Pošto je lijepe bijele boje rabi se za izradu svijeća, jer je znatno jeftiniji od pčelinjeg voska. Mirisnim svijećama dodaju se mirisne kemikalije koje mogu sadržavati ftalate, od ranije poznate kao endokrine disruptore koji se povezuju s različitim zdravstvenim stanjima kao što su tumori i problemi s plodnošću.

Drugi neprijatelj – olovo.
Drugi neprijatelj je fitilj koji često sadrži olovo.  Mekana vlakna drži olovo, da bi fitilj bio krut i da se spriječi savijanje prilikom gorenja što dovodi do gašenja plamena. Olovo je supstanca koja nikad ne napušta tijelo. Osim olova mogu se naći čestice cinka i kositra. Sve je vidljivo u čađi koja nastaje kada mirisna svijeća gori.

Zbog štetnosti na zdravlje, nakon provedene studije u Americi, na snagu je stupio zakon o zabrani korištenja olova u proizvodnji svijeća od listopada 2003. godine.
Provjerite sastav i proizvodnju svojih svijeća, jer tko zna što je ostalo na zalihi.

Malena djeca u posebnoj su opasnosti jer ovi opasni spojevi utječu na razvoj reproduktivnih organa i razinu hormona. Unutrašnje onečišćenje zraka nastaje uslijed korištenja spomenutih svijeća i raznih mirisnih osvježivača, plus sredstva za čišćenje i para iz bojlera nikako ne pomažu situaciji. Koja je alternativa? Kako dom učiniti sigurnim, čistim, a i da lijepo miriši?

Želite mirisan, zdrav, pročišćen dom? Želite mirisnu kupku, prirodne maslace za tijelo, prirodne bombice za čišćenje, prirodan miris umjesto parfema, izraditi si vlastite kremice i serume. ?

Ako je odgovor na prethodna pitanja DA, onda su za vas eterična ulja.
Eterična ulja su biljke u malim bočicama. Vratimo se prirodi.

Ja osobno koristim eterična ulja Young Living jer su jedna od najkvalitetnijih u svijetu. Sve je počelo kupnjom start paketa, savršen paket za početnike (difuzor i 12 čistih eteričnih ulja). Osim mirisnog doma i ovlaživača zraka, kupnjom start paketa unijela sam promjenu u naš dom. Prije svega zamijenila sam umjetne mirise, zamijenila štetna sredstva za čišćenje, a izrađujem i vlastitu kozmetiku. Ako mislite da vi to ne možete, varate se… svi smo u ovu priču ušli korak po korak, proizvod po proizvod.

Čišćenje doma od štetnih kemikalija je proces i vjerujte mi uživat ćete u njemu :).

Napomena:

  • Ako ste veliki ljubitelj svijeća, koristite prirodne svijeće od pčelinjeg voska. One su super.
  • Pazite prilikom kupnje eteričnih ulja, jer eterična ulja moraju biti 100% čista i provjerene kvalitete. Ulja koja se nalazi na policama nekih drogerija i koštaju 20-30 kuna nisu čista eterična ulja. Svašta se deklarira kao eterično ulje, jer zakon o eteričnim uljima nije . Čisto eterično ulje ne može koštati 20-30kn.
  • Sigurna primjena eteričnih ulja je kroz difuzor koji razlaže ulja na sitne čestice i na siguran način udisanjem ulaze u naš organizam. Razrijeđena baznim ulje, eterična ulja se mogu stavljati na kožu.
  • Nemojte koristiti eterična ulja u aroma lampicama, jer zagrijavanje uništava dobra svojstva eteričnih ulja. Eterična ulja u difuzoru se ne zagrijavaju.
  • I za kraj: znate li da je zrak u kući 6 puta zagađeniji nego van kuće? Razlog su mirisne svijeće, razni sprejevi (protiv komaraca, lak za kosu, miris za dom…), sredstva za čišćenje, električni mirisi za kuću i sl.

Slobodno me kontaktirajte za sva pitanja 🙂

Instagram: @danijelina_oaza 
Whats app/Viber: 095 908 1017
Mail: [email protected]

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.